Va néixer a Lleó i la seva àvia callava contes. Per això es va posar a contar els contes dels qui no tenen veu. Després, la veu se li omplir de tinta i va començar a escriure: Cuentos populares del Mediterráneo, Libro de monstruos españoles, Libro de brujas españolas, La asombrosa y verdadera historia de un ratón llamado Pérez, 25 Cuentos populares de miedo, Geografía mágica i Cuentos populares de la Madre Muerte, tots ells publicats a Edicions Siruela. Els quatres últims, La mujer esqueleto, Cuentos antiguos de Gran Canaria, El dragón que se comió el sol y otros cuentos de la Baja Casamance i Los cuentos del erizo y otros cuentos de las mujeres del Sáhara, són alguns dels títols d’una aventura editorial en què s’ha embarcat i que s’anomena “Libros de las Malas Compañías”. L’han traduïda al català, al francès i al mexicà.

 

DIMARTS 17

 

Taller LITERATURA ORAL: IDENTIDAD Y RESISTENCIA

Ana Cristina Herreros (Madrid)

Les literatures orals africanes, desprestigiades per la cultura escrita dels colonitzadors, ressorgeixen després de la descolonització reivindicant el seu prestigi en la cultura i com una manera de recobrar la identitat i trencar estereotips.

Adults / Castellà
Hora: 17.30 h – 20.00 h
CASA ANITA LLIBRES
Activitat gratuïta

 

DIVENDRES 20

 

LOS CUENTOS DEL ERIZO Y OTROS CUENTOS SAHARAUIS

Ana Cristina Herreros (Madrid)

Contes que em van explicar les dones dels campaments de refugiats sahrauís. Contes plens de lleons, de llops i de guineus, però en què l’animal que sempre venç és l’eriçó, perquè el poder més gran de tots rau en la intel·ligència. Contes que sempre acaben bé: els qui abusen del poder són castigats i retornen el que han robat.

Infantil +4 / Castellà
Hora: 18.00 h
CENTRE CÍVIC LA SAGRERA
Activitat gratuïta

 

DISSABTE 21

 

Presentació explicada del llibre CONTES DE L’ERIÇÓ I ALTRES CONTES DE LES DONES DEL SÀHARA

Autora: Ana Cristina Herreros (Madrid)

Aquest llibre conté contes quasi oblidats, que rescatem d’entre la sorra del desert als campaments de refugiats de Tinduf, on es pot sentir la veu de les dones i descobrir la fèrtil imaginació dels nens i nenes sahrauís.

Familiar/ Castellà
Hora: 12:30-14:00h
CASA ANITA LLIBRES
Activitat gratuïta.

 

ELS CONTES DE L’ERIÇÓ I ALTRES CONTES SAHRAUÍS

Ana Cristina Herreros (Madrid)

Contes plens de lleons, de llops i de guineus, però en què l’animal que sempre venç és l’eriçó, perquè el poder més gran de tots rau en la intel·ligència. Contes que sempre acaben bé: els qui abusen del poder són castigats i retornen el que han robat.

Familiar / Castellà
Hora: 18.00 h
CENTRE CÍVIC TORRE LLOBETA
Activitat gratuïta

 

DIJOUS 19

 

Conferència CUENTO TRADICIONAL AFRICANO: LITERATURA DE LAS QUE NO CUENTAN

Ana Cristina Herreros (Madrid)

La majoria de les llengües del món no tenen forma escrita, la seva literatura és oral. La major part de les dipositàries del conte tradicional africà són dones. Relatarem les feines de recuperació de la memòria oral a l’Àfrica: al Senegal, al Sàhara i a Moçambic.

Adults / Català i castellà
Hora: 19.00 h
CENTRE D’INTERÈS EN LA NARRACIÓ ORAL. BIBLIOTECA VILA DE GRÀCIA
Activitat gratuïta

 

DISSABTE 21

 

Taller (dirigit a narradors i narradores). ORALITAT I ESCRIPTURA: FRONTERES I PONTS

Ana Cristina Herreros (Madrid)

La major part dels éssers humans només tenen literatura oral. En aquest taller plantejarem com es fa el treball de recollida de la memòria oral, com s’elabora aquest material per fer-ne la metamorfosi a text escrit i com retorna a l’oral.

Adults / Català i castellà
Hora: 10.30 h a 12.30 h
CENTRE D’INTERÈS EN LA NARRACIÓ ORAL. BIBLIOTECA VILA DE GRÀCIA
Activitat gratuïta